Dzisiejszy dzień rozpoczynam z.........
MICHA Z GRUCHĄ I ORZECHAMI
Składniki:
Zestaw obowiązkowy, tj. pół kubka jagurtu naturalnego grackiego+2 łyżki otrąb owsianych+1łyżka płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych)
Ponadto:
gruszka pokrojona w kostkę, łyżeczka miodu, 2duże łychy granoli (przepis na granolę poniżej)
Wszystko ze sobą wymieszać za wyjątkiem granoli. Odstawić na 15 minut, aby otręby i płatki napęczniały. Przed jedzeniem dosypać granolę. Mniaaaaaaaam:)
GRANOLA
2 szklanki posiekanych orzechów: laskowe, nerkowca, migdały, włoskie
1 szklanka wiórków kokosowych
miód
masło
W misce wymieszać orzechy w wiórkami. Wysypać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Polać miodem (nie za dużo) i posypać wiórkami z masła (masło dobrze schłodzić i zetrzeć nad blachą na tarce, na dużych oczkach).
Piec najlepiej na termoobiegu w 170-180stopaniach aż wszystko się pięknie zrumieni....a zapach powali na łopaty:)
Tak zrobioną i wystudzoną granolę przechowuję w suchym miejscu w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz