Składniki na duży garnek:)
1 duża lub 2 mniejsze kości wieprzowe (oczywiście mogą być też wołowe lub baranie)
2 kości wieprzowe wędzone
600-700g kiszonej kapusty
2 marchewki
1 korzeń pietruszki`
kawałek bulwy selera
600g ziemniaków (około 4duże ziemniaki)
2 grzyby leśne, suszone
cebula
2 łyżka masła klarowanego
1,5 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz, ziele angielski, pieprz ziarnisty, liść laurowy, owoce jałowca, majeranek, natka pietruszki
Kapustę pokroić na mniejsze kawałki, przelać zimną wodą na sicie. Zalać wodą w garnku i gotować na wolnym ogniu, do miękkości.
W drugim garnku zalać kości i zagotować wraz z pokruszonymi grzybami.
Marchew, pitruszkę i seler zetrzeć na tarce, na dużych oczkach. Po odszumowaniu wywaru mięsnego, dodać starte warzywa, listki laurowe (3-4szt.), pieprz w ziarnach (7szt.), ziele angielskie (4szt.), jałowiec (4szt.) i łyżkę soli. Gotować na wolnym ogniu, aż warzywa będą miękkie, a mięso będzie odchodzić od kości. Min. 40-45min. Dobry wywar na zupę nigdy nie ugotuje się w 10min. Chyba, że jest to zupa wegetariańska:)
W tym czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę. A następnie dodać je do wywaru mięsno-warzywnego. Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną wcześniej kapustę.
Cebulę pokroć w kostkę. Zezłocić na maśle (można dodać odrobinę oleju rzepakowego) i dosypać mąkę. Dobrze wymieszać. Jak całość lekko zbrązowieje, zgasić ogień pod patelnią, dolać wywaru z zupy i wszystko ponownie dokładnie wymieszać,aby nie było grudek. Całość wlać do gotującej się zupy. Dodać dużo rostartego w dłoniach majeranku, natkę pietruszki oraz sól i pieprz wg smaku.
Ostudzone kości z zupy, dokładnie obieram z mięsa, które później szybko wraca z powrotem do garnka:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz