Składniki:
1kg oczyszczonej dyni
2 duże lub 3 średnie marchewki
4-5 ziemniaków
3/4 szklanki śmietany 30%
liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu kolorowego, 2 ziela angielskie
imbir, kurkuma, gałka muszkatołowa, chili
natka pietruszki
Ziemniaki+marchew+dynię pokroić w kostkę (marchew w talarki) i zagotować w niewielkiej ilości wody (ma tylko przykryć warzywa) wraz z listkiem laurowym, pieprzem,zielem angielskim i solą. Jak warzywa będą miękknie wyłowić liść laurowy (ziarna zostawić), a resztę zblendować. Krem z powrotem zagotować i przyprawić imbirem, kurkumą, odrobiną gałki muszkatołowej oraz chili. Dodać wcześniej wymieszaną z odrobiną zupy śmietanę i ponownie zagotować.
Podawać posypaną natką pietruszki i grzanką. Idealnie komponuje się z uprażonymi na patelni ziarnami słonecznika.
Krem jest bardzo sycacy i rozgrzewający:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz