Pstrąg w świeżych ziołach


Składniki:
pstrąg
papryczka chili
świeże zioła: natka pietruszki, natka selera, koperek, bazylia, majeranek (aby dodać do świeżej ryby suszony majeranek w życiu bym nie wpadła, ale gałązki zerwane prosto z ogródka cudownie skomponowały się z pstrągiem)
sok z cytryny
odrobina sosu sojowego
kilka kropel octu balsamicznego
oliwa z oliwek

W miseczce wymieszać posiekane zioła i papryczkę z oliwą, octem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Rybę delikatnie posolić. Do środka włożyć zioła. Skórę ryby posmarować resztką oliwy.
Rybę zawinąć w folię aluminiową (sreberkiem do środka) wysmarowaną oliwą.
Piec 20-25min. w 180st. na termoobiegu.

Tak upieczony pstrąg jest delikatny i bardzo aromatyczny. Jako dodatki dorzuciłam ugotowaną na parze marchewkę i zielony groszek. Największym atutem tego fit-obiadu jest mało pracy w przygotowaniu i jego krótki czas:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz