Zaproponuję najprostszy przepis świata na cudowną i niezawodną przy koleżeńskich kolacjach LASAGNE
Z tego przepisu korzystam od lat, a pochodzi stąd: http://www.wielkiezarcie.com/recipe11445.html
LASAGNE
Składniki:
70g mięsa mielonego
3 duże cebule
3 ząbki czosnku
1 litr soku pomidorowego
olej do smażenia
40g sera żółtego Gouda
przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól, chili, cukier.
Sos beszamel:
600ml mleka
3 czubate łyżki mąki pszennej
3 łyżki masła
sól, gałka muszkatołowa
paczka makaronu lasagne
Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w dużą kostkę cebulę i czosnek. Dodać mięso i dobrze przesmażyć. Wlać 1/2 litra soku pomidorowego, przyprawy i dusić przez 20min. Smak musi być wyrazisty, więc nie żałuję chili:)
Sos beszamel: W rondlu rozgrzać masło. Dodać mąkę i chwilę wszystko połączyć, aby nie było grudek. Dodać mleko, sól i gałkę. Mieszać od czasu do czasu, aż sos zgęstnieje.
Ser gouda zetrzeć na grubej tarce.
Zwykłą blaszkę o wymiarach 28-32cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno ułożyć płaty makaronu (surowego!). Na to połowę mięsa. Posypać połową sera. Wylać pół porcji sosu beszamel i całość polać 1/4 litra soku pomidorowego. Na wierzch ponownie wyłożyć makaron-resztę mięsa-ser-sos beszamel i resztkę, czyli 1/4l soku pomidorowego. Blaszkę szczelnie przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do dołu. Folię można posmarować olejem, żeby nie przywierała.
Piec 60-70 min. w 190-200 stopniach.
Świeża lasagne nie pokroi się na idealne kawałki, więc jeśli zależy nam na ładnie wyglądających porcjach, to warto upiec ją kilka godzin wcześniej i pozostawić pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz