Mus jabłkowy

Składniki:

1,5kg obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
1 cytryna
5szt. suszonych moreli (najlepiej ekologicznych-są bardziej słodkie i .....zdrowsze)
2łyżki rodzynek
cynamon

Do garnka wrzucić jabłka, skropić sokiem z całej cytryny. Dusić 20min. Morele i rodzynki drobno posiekać i dodać do garnka. Dusić na wolnym ogniu do uzyskania przez nas pożądanej konsystencji. Ja zdecydowanie wolę kawałki owoców niż jabłkową ciapę. Pod koniec gotowania dodać startą skórkę z cytryny i cynamon.
Jeśli ktoś chce zrobić zapas na zimę, to tak przygotowany gorący mus należy przełożyć do słoików i pasteryzować ok.20min.

Jest to doskonały dodatek do chleba, serka wiejskiego, jogurtu naturalnego, nalesników, tart lub ryżu. Ja wczoraj raczyłam się świeżo przygotowanym musem z ryżem basmati i jogurtem naturalnym:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz