Blog ten zatem będzie róznież ob-FIT-ował w propozycje zdrowych dań śniadaniowych, obiadów i kolacji.
A dzisiaj na obiad był...
PSTRĄG W ŚWIEŻYCH ZIOŁACH
Składniki:
pstrąg
papryczka chili
świeże zioła: natka pietruszki, natka selera, koperek, bazylia, majeranek (aby dodać do świeżej ryby suszony majeranek w życiu bym nie wpadła, ale gałązki zerwane prosto z ogródka cudownie skomponowały się z pstrągiem)
sok z cytryny
odrobina sosu sojowego
kilka kropel octu balsamicznego
oliwa z oliwek
W miseczce wymieszać posiekane zioła i papryczkę z oliwą, octem, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Rybę delikatnie posolić. Do środka włożyć zioła. Skórę ryby posmarować resztką oliwy.
Rybę zawinąć w folię aluminiową (sreberkiem do środka) wysmarowaną oliwą.
Piec 20-25min. w 180st. na termoobiegu.
Tak upieczony pstrąg jest delikatny i bardzo aromatyczny. Jako dodatki dorzuciłam ugotowaną na parze marchewkę i zielony groszek. Największym atutem tego fit-obiadu jest mało pracy w przygotowaniu i jego krótki czas:)
Ob-FIT-ował - świetnie to wydziergałaś. To pełne optymizmu słowo. Dużo a jednak wciąż szczupło:) Rybka brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuń